Mer en et av tre fosterhjemsbarn nektes samvær med biologiske foreldre under koronakrisen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Mens skilte foreldre som skal ha samvær med barna sine unntas fra karanteneregler, nektes barn i fosterhjem å møte biologiske foreldre for samvær.

Det er hensynet til barnets beste som ligger til grunn for vedtaket om at foreldre som må passere landegrenser for å ha samvær med barna sine er unntatt fra karantenereglene. Regjeringen presiserte denne endringen i koronalovgivningen i sin pressemelding 7. april:

    • Foresatte som krysser landegrenser for å ha samvær med mindreårige barn, skal ikke i karantene på ordinært vis. Dette iverksettes raskt.

Pressemeldingen inneholder også et annet punkt om barn som er blitt benyttet av de kommunale fosterhjemstjenestene:

    • Kommunene får et forsterket krav om å ivareta utsatte barn.

Bufdir sier om samvær med biologiske foreldre under pandemien at:

  • Bufdir anbefaler at dersom samvær ikke kan gjennomføres uten å komme i strid med råd fra myndighetene om å begrense risiko for smitte, bør annen form for kontakt med biologiske foreldre vurderes.
  • Bufdir anbefaler kommunal barnevernstjeneste så raskt som mulig å informere fosterforeldre om hvordan samvær skal bli gjennomført
  • Bufdir anbefaler at kommunal barnevernstjeneste følger ordinære råd om smittereduserende tiltak, slik som god håndhygiene, begrense antall mennesker som er samlet, og sikre fysisk avstand der det er mulig.

Mange kommuner har valgt å tolke både regjeringens krav og Bufdirs veiledningsskriv slik at det er til barnets beste å ikke møte sine biologiske foreldre for samvær. Samvær er dermed utsatt på ubestemt tid.

Bufdirs undersøkelse av status i barneverntjenestene under koronapandemien viser at 34 % av tjenestene i liten eller ingen grad gjennomfører samvær. 46 % gjennomfører i noen grad samvær, mens 21 % i stor grad gjennomfører samvær.

Fortvilte foreldre

Organisasjonen for barnevernsforeldre, OBF, melder om stor pågang av fortvilte foreldre som ikke får sett barna sine.

De seneste dagene har det ramlet inn med meldinger fra frustrerte foreldre som ikke får møte sine barn pga restriksjonene vi lever under. Vi i Organisasjonen for barnevernsforeldre har den største forståelsen for deres frustrasjon og deres desperasjon over de begrensninger som rammer dere så hardt. Jo lenger tid det er siden sist samvær jo større er deres smerte og deres sorg, skriver organisasjonen på sin Facebook-side.

Fri Fagbevegelse skriver om saken:

– Jeg forstår at vi ikke kan treffes, men jeg skulle ønske barnevernet la til rette for annen kontakt, sier hun.

Catrine Jondals sønn bor i fosterhjem. Han har akkurat fylt ti år. I morgen skulle de hatt samvær. Planen var å plukke ham opp i fosterhjemmet og dra til en strand på Jæren. Der skulle de gått tur og feiret bursdagen hans med kake.

– Jeg gledet meg sånn til å se ham og gi ham gaven, sier Jondal.

Desentraliserte vurderinger

Vurderingen av hva som er barnas beste må knyttes opp mot ulike fagområder; det juridiske (jfr. EMDs føringer om barnets rett til å se foreldrene), det barnevernfaglige og det helsefaglige hva gjelder smittevern. Men avgjørelsen om hva som er korrekt vurdering legges til de kommunale barneverntjenestene, og det foreligger derfor ingen nasjonal, ensrettet samværspraksis under pandemien.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.