Sykehuset i Trøndelag, St. Olavs Hospital trenger ikke lenger å være bekymret for å gå tomme for testutstyr som kan påvise koronasmitte. De har laget sin egen test og kan være selvforsynte med flere hundre tester per dag. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Forskere ved NTNU og St. Olavs hospital har på under én uke utviklet en test som raskt og sikkert kan påvise koronasmitte.

Dermed behøver ikke sykehuset i Trøndelag lenger å være bekymret for å gå tomme for testutstyr som kan påvise koronasmitte, melder NRK.

– Dette bruker vi fra i dag av for å gi ut prøvesvar, sier fagdirektør ved St. Olavs hospital, Tom Christian Martinsen.

De har allerede prøvd ut testen i en uke på 96 koronasyke pasienter og fått bekreftet at den fungerer.

Professor ved medisinsk fakultet på NTNU, Magnar Bjørås, hadde ikke trodde de skulle klare det så kjapt, og berømmer de som har jobbet dag og natt.

Det er forskere ved NTNUs Institutt for klinisk og molekylær medisin og Institutt for kjemisk prosessteknologi som har utviklet metoden i samarbeid med St. Olavs hospital.

– Det som har vært problemet for diagnostikken, ikke bare i Trondheim, men i hele landet, er at det ikke har vært nok ekstraksjonskit for å isolere viruset og virusets arveanlegg, RNA. Leverandørene har gått tomme. Nå er vi jo bare i begynnelsen av pandemien, så om en lager sin egen testmetode er en ikke avhengig av de kommersielle aktørene, sier professor Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin til Universitetsavisa.

 

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.