Italienske medlemmer av EU-parlamentet Silvia Sardone og Gianna Gancia i smittemundur under behandling av støttetiltak pga koronaen. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix

Det er full splid i EU om korona. Italia nektet å være med på en felles uttalelse om krisen.  torsdag.

Først var det splittelse innen G7 onsdag. Deretter kom G20 med et løfte om 5.000 milliarder dollar til krisetiltak, men det sies ingenting om hvor pengene skal komme fra.

De overnasjonale organene har problemer med å finne frem til omforente løsninger.

Splittelsen går tvers gjennom EU langs en nord-sør-akse.

Finansministrene ble torsdag enige om å presentere tiltak om to uker. Men EU er allerede på hælene og har hele tiden kommet for sent på banen.

NTB kaller telefonmøtet «en vanskelig seanse».

EU-toppmøtet om koronakrisen ble en vanskelig seanse. Om to uker skal finansministrene i eurolandene legge fram forslag til kraftige økonomiske tiltak.

Oppfordringen til finansministrene er en del av en uttalelse som EU-lederne ble enige om på videokonferansen torsdag kveld.

Møtet var sterkt preget av at Italia og Spania – begge hardt rammet av pandemien – krevde langt større innsats fra EU-land lenger nord enn den de har kommet med til nå.

Forstår ikke Berlin, Paris og Brussel at EU risikerer å gå i oppløsning?

Tidligere på kvelden ble det meldt at Italias statsminister Giuseppe Conte nektet å være med på en felles uttalelse om krisen.

Han krevde at EU måtte komme med «nyskapende finansverktøy tilpasset en krig», melder det italienske nyhetsbyrået AGI.

Ifølge kilder ved Contes kontor ba han de andre EU-landene om å finne mer passende tiltak innen ti dager.

Italia er det landet i Europa som er aller hardest rammet av virusutbruddet, med over 80.000 smittede og over 8.000 døde. I Spania er det registrert over 56.000 smittede og over 4.000 døde.

– Vi skylder våre borgere en kraftig og passende respons. Hvordan kan noen tro at verktøyene som man kom med i fortiden, passer for dette symmetriske sjokket som har så ødeleggende konsekvenser, sier kilder ved Contes kontor.

Italia har til nå opplevd å få lite hjelp fra andre EU-land i en situasjon der alle landene synes å ha vært mest opptatt av å sikre seg selv mot et stort utbrudd.

Ord, bare ord
Kommisjonens president Ursula von der Leyen har det med å komme med ord. Men ord uten handling er kontraproduktivt.

Tidligere på dagen uttalte EUs to øverste ledere at unionen vil ha en massiv innsats for å stanse koronapandemien.

– Verden må komme med en rask, massiv og samordnet innsats, både helsemessig og økonomisk, i forbindelse med pandemien, het det i uttalelsen fra EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel.

Uttalelsen kom etter et møte med G20-lederne som ble holdt før EU-lederne samlet seg til et digitalt krisemøte. (NTB-AFP-TT)

 

 

Document trenger din støtte

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.