Flere enn 500 millioner mennesker globalt er utsatt for nedstengningstiltak på grunn av koronaviruspandemien, ifølge en opptelling nyhetsbyrået AFP har gjort.
Viruset som oppsto i Wuhan i Kina, har ført til at myndighetene i land fra Kina til Tsjekkia og Venezuela har bedt sine innbyggere om å holde seg innendørs for å forsinke spredningen av koronaviruset.
Hubei-provinsen og provinsens hovedstad Wuhan, hvor viruset brøt ut i slutten av 2019, har vært avskåret fra omverdenen siden slutten av januar.
I provinsen er befolkningen fremdeles i karantene, men bevegelsesbegrensningene som de mer enn 50 millioner innbyggerne en stund hadde, ble lettet 14. mars.
Minst åtte andre land har iverksatt lignende tiltak som den kinesiske provinsen med tvungen karantene: Italia siden 10. mars, Spania siden 14. mars, Libanon siden 15. mars, Tsjekkia siden 16. mars, Frankrike, Israel og Venezuela siden 17. mars og Belgia 18. mars.
Det betyr at minst 240 millioner mennesker i de åtte landene er nødt til å holde seg hjemme.
De fleste stedene er det fremdeles mulig å forlate hjemmet for å kjøpe nødvendige varer, oppsøke helsetjenester eller å gå på jobb, dersom det ikke er mulig å jobbe hjemmefra.
Internettleverandørene merker økt trafikk på dagtid når mange jobber hjemmefra, opplyser det svenske teleselskapet Telia til nyhetsbyrået TT. Elever og studenter med hjemmeskole øker også trykket, og i tillegg ringer mange til hverandre når det kommer store nyheter.
I Norge ble det mandag satt rekord med 1.751.699 innlogginger i tjenesten Feide, som brukes av alle utdanningsinstitusjoner i Norge.
Noen land har også iverksatt mer målrettede tiltak, som i Bulgaria, hvor de har satt hele vintersportsbyen Bansko i karantene.
I Egypt er alle ansatte i turistområdene rundt Rødehavet satt i karantene. Mens innbyggerne i den colombianske hovedstaden Bogota gjennomfører en isolasjonsøvelse mellom 20. og 23. mars, noe som etter hvert kan bane vei for en full karantene også der.
Østerrike, Storbritannia, Tyskland og Iran har oppfordret sine innbyggere til å begrense antall kontakter og sin bevegelse rundt i samfunnet, men de har ikke gått så langt som å håndheve full karantene.
I de fire landene bor det rundt 240 millioner mennesker. Oppfordringene fra myndighetene har imidlertid hatt begrenset effekt. I Tyskland har det blitt arrangert flere såkalte korona-fester i parker, og onsdag manet statsminister Angela Merkel befolkningen til å ta kampen mot viruset alvorlig.
I Iran er det ventet at basarene, til tross for advarsler fra myndighetene, vil være fulle av folk ved iransk nyttår fredag.
I minst seks land eller områder er det innført portforbud på kvelden og natta. Dette gjelder i Tunisia, Bolivia, Serbia, de amerikanske statene New Jersey og Puerto Rico og i Filippinenes hovedstad Manila.
Disse områdene har mer enn 50 millioner innbyggere til sammen.