Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser ut av en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus den 26. februar 2020. Torsdag 19. mars står tusenvis av hennes kolleger, over hele landet, uten forsvarlig smittevernutstyr. Hvem har ansvaret for at vi har havnet i denne situasjonen? Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Norge mangler utstyr. Selv om helseministeren og FHI ikke vil si det rett ut, er det et faktum. Engangsutstyr må brukes om og om igjen, og kommunene må be sin egen befolkning om hjelp. Torsdag fikk vi vite at de ikke en gang har spurt Forsvaret om hjelp!
Der er opprørende og forstemmende å lese dette:
Helsedepartementet har så langt ikke kommentert om de har bedt Forsvaret om hjelp, skriver NTB.
Toppen av isfjellet
En leser tipset oss sist lørdag, som et apropos til vår sak om at svenske sykehus må gjenbruke engangsutstyr:
Samboer er anestesisykepleier på Oslo Universitetssykehus (Ullevål) og sier hun har brukt samme maske i flere dager, mot normalt ti om dagen.
Vi har fått mange slike tips.
Med forskjellige ord konkluderer de alle med at det er en skrikende mangel på smittevernutstyr!
I brottsjøene av informasjon vi og alle andre som forsøker å orientere oss om hva som er gjort, hva som vil bli gjort og hva som kanskje vil bli gjort er det fort gjort å miste oversikten. Vi tror ikke vi har gjort det, så her er en liten oversikt:
Mandag 2. mars skrev vi første gang om mangelen på teste- og smittevernutstyr, ansporet av tips fra en pasient i Tønsberg, «Jorun». I siste liten endret vi tittelen fra «Norge mangler …» til «Mangler Norge ..?». Det var en spørsmålstegn vi kunne ha spart oss.
Samme kveld:
Selvsagt tok vi kontakt påfølgende dag, men til dags dato har hverken FHI eller Helsedirektoratet svart på våre henvendelser. La det ligge, FHI og helseminister Høie er høyt og lavt i de fleste medier, opptil flere ganger per dag. Men hva har skjedd etter at helsedirektør Guldvog uttalte dette til NTB den 26. februar?
Norge kan få mangel på respiratorer, og sykehusene kan gå tomme for verneutstyr. I en slik situasjon må kanskje personell omdisponeres og få opplæring i spesialiserte oppgaver.
– Vi er i løpende dialog med spesialisthelsetjenestene om dette. Den foreløpige tilbakemeldingen er at de har rimelig god kontroll over personellsituasjonen, sier han.
Guldvog trekker fram tilgangen til smittevernutstyr som mest prekær, siden dette utstyret nå er etterspurt i hele verden, og leveransene er i kraftig endring.
– Spørsmålet er om det er mulig å produsere dette utstyret selv. Vi kartlegger nå behovet og tar det videre derfra. Vi vil etter hvert ta kontakt med næringslivet og regjeringen om dette, sier han. (NTB)
4. mars: Helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB:
– Nei, det er ikke nok utstyr om du ser fremover i tid, svarer han på spørsmål fra NTB under Helsedirektoratets daglige pressekonferanse om sykdommen.
– Vi trenger hjelp for å få mer utstyr til smittevern. Vi har utstyr i flere uker, men vi trenger hjelp til å få mer leveranser eller få alternative løsninger på plass.
Han opplyser at de jobber med en sentralisert løsning for å skaffe utstyr både til spesialisthelsetjenesten, altså sykehusene, og til kommunene.
17. mars:
Onsdag 19. mars:
Hamar har stort behov for smittevernutstyr – ber publikum om hjelp
Onsdag 19. mars:
EU hindrer Norge i å få inn livsnødvendig utstyr til helsevesenet
Her oppdaterte NRK i går kveld sin sak med at EU ga et døgns dispensasjon, dvs. ut dagen i dag, torsdag 19. mars, for at trailerne skulle få kjøre inn i Norge.
Etter det NRK får opplyst, er det snakk om minst seks trailere med utstyr som har vært stoppet på grensen. Trailerne inneholder medisinsk utstyr, mye av det kritisk smittevernutstyr. (NRK)
Vår venninne «Jorun» i Tønsberg skrev følgende til oss onsdag kveld:
Jeg er fortsatt syk, men bedre. Fastlegen avkrefter ikke at jeg kan ha koronavirus. Testen de tok, var upresis.
Hadde telefonkonsultasjon med fastlegen min i går, og fikk forlenget sykmelding. Legen sa at de nå er helt tomme for testeutstyr i Vestfold, og nå blir absolutt ingen testet, hverken syke, risikopasienter eller helsepersonell.
Som hun skriver: Dette står i sterk kontrast til det myndighetene sier.
Vi er voksne mennesker. Vi tåler å høre sannheten. Det er løgner og bortforklaringer vi ikke tåler!
Les også Hans Rustads kronikk fra tirsdag 17. mars: Et eksperiment i sanntid