Mens resten av Europa skalker lukene og gjør sitt beste for å redusere smitten, går festen for fullt for hundrevis av gjester i skianlegget i svenske Sälen. Det danses, festes (og smittes …) på afterski. Har man ikke fått med seg hva som skjedde med skigjestene i Østerrike og Italia? Skal Sverige være «verst i Europa» også når det gjelder korona?
Det populære skianlegget i Sälen ligger ikke langt fra grensen til Norge, og har Trysil som norsk nabo. Ifølge SVT fortsetter både skikjøring og afterski i Sälen, mer eller mindre uberørt av vår tids største epidemi. Skianlegget hadde åpent som vanlig i dag, torsdag 19. mars. Full pakke, fullt hålligång.
Rett over grensen til Norge er derimot det store skianlegget i Trysil stengt, på lik linje med det meste av andre skianlegg her i landet. Det samme gjelder afterskibarer og restauranter. Det er en naturlig konsekvens av de smitteverntiltakene som nå iverksettes Europa rundt.
Gigantiske skianlegg flere steder i Europa stengte all virksomhet sist helg. Titusenvis av ansatte og turister ble berørt.
Ikke minst er det naturlig at nettopp skisteder og afterski-tilbud lukker dørene. Det var massiv smitte overført på slike steder i Italia, og særlig i Østerrike, som førte til en betydelig andel av de korona-syke som nå finnes i både Norge og Sverige.
Spesielt skal ett afterskisted i Østerrike stå sentralt i spredningen av korona til festglade skandinaviske skiturister. Disse menneskene reiste glade, trøtte og delvis småsyke hjem til Norge, og brakte intetanende viruset med seg til familie, venner, kolleger og andre de hadde kontakt med etter at de kom hjem.
Dette sier litt om hvor tett og dermed smittefarlig man omgås og opptrer i en slik afterski-sammenheng.
I Norge er ikke bare anleggene stengt. Også de tilreisende er nærmest jaget hjem til byene.
Uansett hva man måtte mene om denne politikken, har den nok sannsynligvis bidratt til å eliminere i hvert fall én kilde til fortsatt smittespredning.
Svenskene har et annet syn på saken. Grensen for smitteverntiltak går ved afterski. For når det gjelder skikjøring og påfølgende festing, kan åpenbart smitte være smitte og korona være korona. The party must go on. «Oa hela natten».
Også i Sverige stusses det over klokskapen i dette. En artikkel på SVT tok for seg saken tidligere denne uken:
«I Trysilfjällen i Norge har Skistar tvingats stänga i kampen mot coronaviruset. I Sälen bara några mil bort är det fortfarande fullt i backar och på afterski», skriver SVT.
Det er selskapet Skistar som driver det meste i Sälen, og de forklarer sin praksis slik:
«Vi jobbar dagligen med att följa de rekommendationer som kommer i första hand från Folkhälsomyndigheten. Det ger oss guidning i hur vi ska göra, säger Jonas Bauer, vd Skistar Sälen.»
I Sverige har myndighetene satt en grense på opptil 500 for hvor mange personer som kan være sammen på et arrangement.
Det har ført til at enkelte av de største hotellene i Sälen har stengt, da de så det som vanskelig å begrense publikumsmengden ned til selv et slikt ganske høyt antall. Andre holder ufortrødent koken, men nå med «bare» 500 personer om gangen.
«Flera andra av Sälens afterski-arrangörer valde att följa regeringens beslut och begränsa antalet gäster till 499, men fortsatte med afterski», opplyser SVT.
Det er ikke akkurat beskjedne mengder av turister som er samlet i Sälen så lenge skianlegget velger å holde åpent.
«Den här veckan finns enligt Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen, omkring 25 000 personer från olika delar av Sverige och utlandet i Sälenfjällen.»
Men man har likevel funnet ut at man vil gjøre en justering med tanke på korona-epidemien, for nå har man åpenbart oppdaget at denne pågår.
«Nu har vi tittat närmare på Folkhälsomyndighetens checklista för riskbedömning av evenemang och till helgen flyttar de stora afterskierna utomhus, säger Bjernulf.»
De glade og bekymringsløse skiturister skal altså drikke, danse, feste og synge utendørs i stedet for innendørs. Ja, det gjør nok den helt store forskjellen med tanke på spredning av smitten.
Festen går videre, Skistar og de andre forretningsdrivende i Sälen skal få holde stemningen og omsetningen oppe. Dét er visst det viktigste der i gården.
Med tanke på at mange av gjestene i Sälen trolig er nordmenn som reiser den korte veien hjem etter helgen, er det ganske skremmende å tenke på hvordan dette direkte saboterer det smittevernarbeidet som gjennomføres på vår side av grensen – og i de aller fleste andre land der man tar dette på alvor.
Også når det gjelder virustiltak ser Sverige ut til å ha et ønske om å være det mest skjødesløse og uansvarlige landet i Europa.