Brannmenn i Oslo brann- og redningsetat. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRKs morgensending kunne onsdag fortelle om en brannstasjon der en brannmann var blitt smittet. Kollegene ønsket selvfølgelig å bli testet for å klargjøre deres status. Men svaret var nei, det er ikke kapasitet på laboratoriene.

Men ble det innvendt, vi trodde kritisk personale var prioritert. I teorien, men akkurat nå er det mer presserende med helsepersonell, var svaret.

Ved flere anledninger har helsemyndighetene skrytt av hvor mange Norge har testet. Tallene som har vært oppgitt har vært 10.000 og så 18.000 for et par dager siden.

Men nå har man ikke kapasitet til å teste brannmenn som har en kollega med påvist smitte.

Det er ikke beroligende.

Hvor mange andre etater med ansvar for kritiske funksjoner har opplevd det samme?

Har noen kontroll og oversikt over hvem som har fått nei? Er man forberedt på konsekvensene?

At førstelinjeyrker kan føle seg sikre på at de blir testet når det er mistanke om smitte, er avgjørende for arbeidsmoralen.

Bussjåfører og butikkansatte gjør en viktig jobb i disse dager.

I Danmark har bussjåfører protestert mot manglende beskyttelse. Etter hvert som belastningen ved å stå i arbeid vedvarer og epidemien brer seg, må man regne med at folk har behov for å vite at de blir tatt vare på.

Testkapasitet er helt kritisk.

Større kapasitet om noen dager

 

Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad under pressekonferanse om spredning av koronaviruset blant befolkningen.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Fungerende helsedirektør Espen R. Nakstad forsikrer overfor NRK at situasjonen raskt vil bedre seg.

-Det er kjøpt analysemaskiner med stor kapasitet både på Ahus og på Ullevål. Mot slutten av denne uken har vi forhåpentligvis en dobling av analysekapasiteten i Norge, sier han.

En slik økning er blitt lovet en god stund og fremdeles sies det med forbehold:

Det vil kunne skje de nærmeste dagene, ifølge den fungerende assisterende helsedirektøren.

Tirsdag hørte vi om en trebarnsfar med muskelsvinnsykdommen ALS, som skulle få en pustemaskin. Den var kommet, men måtte rekvireres til coronasyke.

Mange skal testes

Det er en relativt stor gruppe mennesker som helsemyndighetene har definert som testverdige:

– Det er gjort en vurdering av Folkehelseinstituttet på hva som er mest formålstjenlig nå når det er begrenset testkapasitet. Man har kommet til at man skal teste alle som innlegges på sykehus med luftveisinfeksjoner, dem som er innlagt og får en infeksjon mens de er på sykehus, alle i helsetjenesten som har symptomer, og alle nærkontakter av personer som er bekreftet syke, sier Nakstad.

– I tillegg sier man at når det gjelder sårbare grupper, skal det bare milde symptomer til før man blir testet. Så det er mange som blir testet, og det er veldig målrettet, men vi ønsker selvsagt å utvide det enda mer.

Status

72 er innlagt på sykehus med smitte. 20.000 er testet og av dem var 1308 positive.

Antallet smittetilfeller per i går var en økning på 139 nye tilfeller det siste døgnet.

Fire er så langt døde.

 

 

Langt flere kommer til å bli korona-testet fremover

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.