De polske håndverkerne forsvinner tilbake til Polen grunnet korona-frykt, sier Vegard Nerheim, daglig leder i håndverksfirmaet Flinke Hender AS. Foto: Document
Håndverksbransjen opplever flukt av polske arbeidstakere grunnet korona-frykt. – I don’t want to die in Norway! var siste beskjed arbeidsgiver fikk av den polske ansatte, før han satte seg i bilen og kjørte hjem til Polen.
– De polske arbeiderne forsvinner av flere grunner. Noen kommer ikke inn i landet igjen etter å ha vært i hjemlandet, mens andre velger å dra, sier Vegard Nerheim, daglig leder i håndverksfirmaet Flinke Hender AS til Document.
– Per i dag mangler vi nok folk til å utføre jobbene fordi de polske håndverkerne forsvinner. De opplever det langt farligere å oppholde seg i Norge enn i Polen.
Smittefrykt blant polakkene
Nerheim forteller at smittefrykt er utbredt blant de polske arbeidstakerne, og at det ikke er bare hans firma som får merke at de velger å reise.
– Av mine åtte ansatte er to fast ansatte og to innleide fra Polen. Men i håndverksbransjen, og bygg- og anleggsbransjen for øvrig, finnes det mange bedrifter som benytter seg utelukkende av polske arbeidere. De opplever samme smittefrykt og står i fare for å miste alle de ansatte i korona-krisen, forteller Nerheim.
Nerheim spår at håndverker-flukten kan bli et kjempeproblem for bransjen i tiden som kommer.
– De får karantene hjemme i Polen, og kan neppe komme tilbake før det har gått lang tid, sier Nerheim.
At frykten brer seg blant de polske arbeiderne, tror Nerheim handler om flere forhold. For det første er det reelt større sannsynlighet for å bli smittet i Norge. Worldometers oversikt over smitteforekomst i ulike land har i dag Norge som tredje hardest rammede land på listen, med 241.5 smittede per million, mens Polen til sammenlikning har bare 4 smittede per million innbyggere.
Nerheim forteller videre at de polske arbeiderne ofte forholder seg til overskrifter i norske medier, som de så oversetter.
– De pepres jo med korona-tragedie og er kanskje reddere enn de strengt tatt trenger å være.
Korona gir konkursfrykt
– Bransjen preges av konkursfrykt, sier Nerheim til Document.
– Vi har ingen nye oppdrag siste ti dager, men har fremdeles arbeid. Vi vurderer permisjoner løpende.
Samtidig har han tro på at antall oppdrag vil ta seg opp, mens det for mange firmaer vil bli et problem å skaffe arbeidere til å utføre oppdragene.