Tavle

Hijab og masker: Kvinner i Jakarta kommer ned en trapp 11. mars. Foto: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters/Scanpix

Over 2.300 nye virussmittede i Italia

Italienske myndigheter melder onsdag om 2.313 nye virustilfeller. Det er den største stigningen på én dag siden utbruddet startet.

Totalt er nå 12.462 personer bekreftet smittet av koronaviruset i landet. Dødstallet stiger også, det er nå 827. Det er 196 flere enn i går.

Italia er det hardest rammede landet i Europa og innførte mandag kveld vidtrekkende, landsomfattende karantenetiltak. Tidligere var bare de sterkt virusrammede regionene i nord omfattet av slike tiltak.

WHO erklærte onsdag pandemi, etter at over 120.000 personer verden over er bekreftet smittet av koronaviruset.

————————————————–
Det første virus-dødsfallet er registrert i Sverige

Det første dødsfallet som skyldes koronaviruset er registrert i Sverige, melder Expressen.

En pasient døde onsdag på intensivavdelingen på Karolinska Universitetssjukhuset på Huddinge, melder svenske myndigheter ifølge avisen.

Tallet på smittede i landet er blitt oppdatert flere ganger i løpet av dagen og er nå 477. Region Stockholm er hardest rammet med 233 smittede, ifølge nyhetsbyrået TTs tall.

———————————————-
Lufthansa innstiller over 20.000 flyginger

Lufthansa innstiller 23.000 flyginger i perioden 29. mars til 24. april på grunn av koronaviruset.

Det opplyser selskapet onsdag.

Flygingene som rammes, er primært i Europa, Asia og Midtøsten.

———————————————-
Over 470 koronasmittede i Sverige
NTB

Tallet på koronasmittede i Sverige har steget til 477 personer.

Det viser en oversikt fra det svenske nyhetsbyrået TT onsdag.

Region Stockholm er hardest rammet med 233 smittede.

————————————————

Koronaalarm på norske arbeidsplasser
NTB-Marius Helge Larsen

Virusutbruddet har ført til folketomme kantiner og avlyste møter på flere norske arbeidsplasser. Men mange går fortsatt på jobb som normalt.

Telenor er blant bedriftene som har oppfordret alle ansatte som har muligheten til det, til å jobbe hjemmefra.

– Det var helt merkbart færre folk på jobb i dag, forteller kommunikasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor til NTB.

Selskapet sendte ut beskjed til de ansatte tirsdag kveld, etter at helsemyndighetene hadde oppfordret store arbeidsgivere til å innføre hjemmekontor der det er mulig.

– Dette er blant annet for å bidra til å redusere trøkket på kollektivtransport i rushtiden, når mange reiser samtidig, sier Sandstø.

Selv har han jobbet hjemmefra, men var innom en tur på jobb onsdag formiddag. Han forteller om tomme kontorpulter, ledige parkeringsplasser og langt mindre trøkk enn vanlig i kantinen. Mattilbudet er også endret.

– Vi reduserer bufféserveringen og lager løsninger der mer mat er innpakket. I tillegg reduserer vi tettheten på hvordan folk sitter i kantinen, sier Sandstø.

Ikke for alle

Hos NHO opplever de stor pågang fra bedrifter som trenger råd om hvordan de skal forholde seg til virusutbruddet.

– Vi får en god del telefoner inn til oss, og antallet øker, sier kommunikasjonsdirektør Peter Markovski i NHO til NTB.

Det siste døgnet har stadig flere spurt om hva de skal gjøre med planlagte arrangementer, konferanser og møter i jobbsammenheng.

– Vi hører at det er mange møter som avlyses og utsettes, spesielt de som ikke oppleves som forretnings- eller virksomhetskritiske, sier han.

Markovski understreker at det ikke er alle bedrifter som kan legge til rette for hjemmekontor eller mer fleksible arbeidstider.

– Hvis myndighetene stiller tydeligere krav til at ansatte holder seg hjemme, vil det ramme produksjonsbedrifter og industribedrifter, men også mange andre bransjer. Det går ikke an å drive renhold, jobbe på plattform eller fiske fra hjemmekontor, påpeker han.

Bergrenser møtevirksomhet

Hos Norges største selskap, Equinor, har de foreløpig ikke gått ut med noen generell oppfordring om hjemmekontor til de 18.000 ansatte i Norge.

– Det er et virkemiddel helsemyndighetene har oppfordret til, og som vi absolutt mener er positivt. Vi kommer til å legge til rette for det, men vi må komme tilbake til i hvilket omfang, sier kommunikasjonssjef Morten Eek i Equinor til NTB.

Selskapet har begrenset reiser som ikke er forretningskritiske og prøver å holde møtevirksomheten og store sammenkomster på et minimum.

Smittet offshore

Så langt har én Equinor-ansatt på Martin Linge-feltet i Nordsjøen og en ansatt i utlandet fått påvist koronasmitte.

–I tillegg har det også blitt tatt noen prøver på andre offshoreinstallasjoner. Vi har hatt personer som har gitt uttrykk for symptomer, og har tatt tester. Vi venter fortsatt på resultater, og de ansatte holdes i karantene, sier Ek.

Aktiviteten på Martin Linge-feltet er redusert, men det befinner seg fortsatt 776 personer der fordelt på tre installasjoner.

———————————

Sporveien stenger første dør på trikkene i Oslo

For å beskytte trikkeførerne for smitterisiko stenger Sporveien i Oslo fremste dør på trikken.

Dessuten vil dørene inn til førerhuset stenges på de store trikkene, mens det i de mindre trikkene trolig vil bli satt opp sperrebånd foran, skriver Nettavisen.

– Vi ønsker å opprettholde trikketrafikken. Hvis vi komme i en situasjon der vi mangler trikkeførere, så får vi en utfordring, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien.

Pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter forteller til Nettavisen at de vurderer å innføre samme tiltaket på sine busser.

——————————

Polen stenger skoler og universiteter

Polen stenger barnehager, skoler og universiteter for å bremse spredningen av koronaviruset, opplyser statsminister Mateusz Morawiecki.

Undervisningen blir innstilt fra torsdag og starter opp igjen 25. mars.

Statsministeren oppfordrer foreldre til å holde barna hjemme og unngå å håndhilse på folk.

Teatre, museer, operaer og kinoer i Polen stenger også torsdag.

Ukrainas hovedstad Kiev stenger også skoler og universiteter til slutten av mars for å hindre spredning av viruset, opplyste byens ordfører onsdag. (NTB)

——————————

Munchmuseet og Astrup Fearnley koronastengt

To av Oslos største kunstmuseer stenger midlertidig på grunn av koronatrusselen – Munchmuseet fra og med i dag, Astrup Fearnley fra i morgen.

Direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen sier stengningen gjelder foreløpig for to uker, til og med onsdag 25. mars, skriver Aftenposten.

Museet anbefaler også hjemmekontor og ingen utenlandsreiser for de ansatte.

Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo stenger til og med førstkommende mandag. Det betyr at det populære arrangementet Art Night, som skulle holdes på museet torsdag kveld, blir avlyst.

– Det er trist, men viktig, sier Mathilde Emilie Johnsen, leder for kommunikasjon og marked på museet. (NTB)

———————————

Saudi-Arabia stenger av hel region

Saudiarabiske myndigheter innfører strenge tiltak for å hindre spredning av koronaviruset og stenger av hele den østlige region i landet.

Quatif-regionen er den eneste regionen i kongedømmet der det er påvist tilfeller av koronaviruset. For å hindre at viruset sprer seg til resten av landet, har derfor myndighetene besluttet å stenge av hele regionen.

– Alle reiser inn og ut av regionen er midlertidig stanset, opplyser en kilde i innenriksdepartementet til det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Andre forholdsregler som er iverksatt, er full stans i arbeidet ved alle offentlige kontorer og en rekke private institusjoner, opplyser kilden.

——————————–

Vietnam stanser visumfri innreise fra Norge

Personer fra Norge og sju andre land kan ikke lenger reise visumfritt til Vietnam. Årsaken er koronaviruset.

Ordningen med visumfrihet for landene avsluttes midlertidig fra og med torsdag, ifølge vietnamesiske myndigheter. I tillegg til Norge gjelder det Danmark, Finland, Sverige, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Spania.

Thailand har også stoppet å gi visum til innreisende fra flere land, noe som innebærer at folk må søke i forkant på thailandske utenriksstasjoner. Norge er imidlertid foreløpig ikke blant landene som rammes av nye thailandske regler. (NTB)

——————————–

Iran – dødstallet stiger til 354

I Iran er nå 354 mennesker bekreftet døde av det nye koronaviruset, opplyser landets myndigheter.

Det er en økning på 63 døde siden forrige oppdatering, opplyste myndighetene onsdag.

Antall smittetilfeller i landet har økt fra 8.042 til 9.000. (NTB)