Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix
Også Norsk Journalistlag krever at Riksadvokaten frafaller bøtene mot Rita Karlsen og Human Rights Service etter publiseringen av et bilde tatt utenfor Oslo City.
Dersom forelegget blir stående, kan det hindre medier å drive helt vanlig fotojournalistikk, påpeker Norsk Journalistlags leder Hege Iren Frantzen i et brev til Riksadvokaten.
Norsk Redaktørforening har tidligere gitt sin fulle støtte til HRS etter at stiftelsen og redaktør Rita Karlsen klaget bøtene for koranklosse-bildet inn for Riksadvokaten.
- HRS klager bot for «koranklosse»-bilde inn for Riksadvokaten – får full støtte fra Redaktørforeningen
- Amundsen er rystet: – Statsadvokaten angriper ytringsfriheten. Det er antidemokratisk.
I forbindelse med at Redaktørforeningen sendte sitt brev til Riksadvokaten spurte generalsekretær Arne Jensen om det ligger andre motiver til grunn for forelegget enn de rent juridiske, og understreket at «HRS og Rita Karlsen har akkurat samme ytringsfrihet som alle andre.»
Norsk Journalistlag, på sin side, understreker at henvendelsen til Riksadvokaten ikke er en støtte til HRS’ generelle virksomhet, men en bekymring for at saken kan skape presedens.
Fra brevet:
I likhet med Norsk Redaktørforening (NR), ønsker også NJ at Riksadvokaten skal frafalle forelegget mot Rita Karlsen og Human Rights Service (HRS) i forbindelse med publiseringen av et bilde tatt utenfor Oslo City.
Vår henvendelse til Riksadvokaten er ikke et utslag av støtte til HRS sin generelle virksomhet, men en bekymring for at denne saken skal kunne skape presendens for senere saker der våre medlemmer vil være involvert. Dersom forelegget stadfestes som gjeldende rett, vil det kunne hindre redaktørstyrte, journalistiske medier å drive helt vanlig fotojournalistikk.
(…)
Betongblokkene er et utslag av siste års terrorhandlinger, og faller derfor innenfor et tema av allmenn interesse. Det vil bli for tidkrevende og tungvint å vente med muligheten til å ta slike bilder på offentlige steder, dersom man skal vente til det øyeblikk hvor det ikke befinner seg noen i området.
Etter NJs oppfatning må ytringsfrihets- og informasjonsinteressen i denne saken veie tyngre enn de avbildedes personverninteresser.
Les NJs brev til Riksadvokaten