Har sagt takk og farvel: Jette Christensen (t.v.) og Marianne Marthinsen (i midten), her under NHOs årsmiddag i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Den ene etter den andre av frontfigurene i Arbeiderpartiet sier takk for seg og ser etter nye utfordringer. Det begynner å bli påfallende tynt i rekkene rundt mannen som gjerne vil bli Norges neste statsminister. Rakner det helt for Støre nå?
Nylig meldte Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette Christensen (36) at hun ikke vil stille til gjenvalg i 2021. Kort tid etter sa også partiets stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (39) at hun trekker seg ut.
Smertelig tap
Dermed mister partiet to profilerte, erfarne kvinnelige politikere som begge hadde vært aktuelle til ministerposter i den regjeringen partileder Jonas Gahr Støre drømmer om å danne etter valget høsten 2021.
Spesielt Marianne Marthinsen har hatt en sentral posisjon i partiet. Foran valget i 2017 ble det antatt at hun var aktuell som ny finansminister, etter den valgseieren de fleste mente var mer eller mindre «i boks» mange måneder i forveien. Nå ble det ikke helt slik, Støre gikk på en smell og tapte nok en gang for Erna Solberg, til manges overraskelse.
Kort tid etter ble Trond Giske så utpekt til partiets nye finanspolitiske talsmann, og Marianne Marthinsen havnet av ukjente grunner i en mer anonym tilværelse som «vanlig» stortingsrepresentant.
«To av Arbeiderpartiets rådgivere som hadde jobbet tett med Marthinsen, sluttet på dagen da det ble kjent. Misnøyen var stor med både Giske og partileder Jonas Gahr Støre», skriver Dagsavisen.
Etter valget i 2017 fikk også Marthinsens partikollega Jette Christensen en mindre fremtredende rolle.
Dagsavisen er vanligvis vel orientert om hva som foregår innad i partiet. Avisen omtaler utviklingen for de to kvinnelige Ap-politikerne slik:
«Begge ble i denne stortingsperioden stuet bort i utenriks- og forsvarskomiteen. Kanskje er forvist et riktigere uttrykk.»
Denne komiteen er ansett for å være alt annet enn stedet der partienes favoritter plasseres, den er mer en bakevje der lite skjer. Dagsavisen beskriver akkurat det slik:
«… en komité der mye er hemmelig og man tilbringer svært mye av tida på reise. Det er ikke et sted å være for sultne politikere som vil forme samfunnet.»
Skylder på forholdene innad i partiet
Dagsavisen refererer videre hvordan Jette Christensen har opplevd de siste årene i partiets stortingsgruppe:
«Da jeg kom til Oslo og Stortinget den høsten, kjente jeg meg ikke igjen i stortingsgruppen. Noe var annerledes», sier hun til Bergens Tidende om tida etter valget i 2017.
Også Marianne Marthinsen er nokså tydelig på hva som har fått henne til å takke for seg.
«Overfor Dagens Næringsliv bekrefter hun at interne forhold i Arbeiderpartiet er blant årsakene til at hun ikke tar gjenvalg», skriver Dagsavisen.
Arbeiderpartiet har i de senere år vært ridd av opprivende konflikter, med Giske-saken som det store «høydepunktet» i så måte.
Giskes avgang og bruduljene som fulgte var en stor belastning for partiet på alle måter.
På et personlig plan kan nok både Støre og Tajik være lettet over å bli kvitt en ambisiøs rival som Giske. Det gir dem selv et betydelig enklere spill for å beholde ledertrøyene i organisasjonen. Men for Arbeiderpartiet totalt sett er det utvilsomt et tap å måtte gå videre fremover mot nye valgkamper uten en ressurs som Trond Giske i en viktig rolle.
Det som har gått for seg av interne stridigheter, har åpenbart ikke vært gunstig for verken Marthinsens eller Christensens posisjoner. De er rett og slett skjøvet ut over sidelinjen av den øvrige partiledelsen, der Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng har styrt det meste. Arbeiderpartiet «er faen meg ingen søndagsskole», som partiets markante generalsekretær Haakon Lie i sin tid uttrykte det.
Bildet blir ikke bedre for partiet når man tar med at den sterke «allrounderen» Torgeir Micaelsen valgte å forlate skuta etter valget i 2017 og gikk over til PR-bransjen. Micaelsen har blant annet vært helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, hvilket anses som en nøkkelposisjon. Han kunne vært god å ha i dagens ledelse av partiet.
Svakere enn kanskje noensinne
Fasit per i dag er at Jonas Gahr Støre og hans nærmeste støttespillere er omgitt av et svakere lag enn det partiet har hatt på flere generasjoner.
Den nye nestlederen Bjørnar Skjæran har ikke markert seg nevneverdig, og er neppe den som kan løse partiets akutte mangel på populære og tillitvekkende frontfigurer.
«Bak Jonas er det foruroligende glissent», skriver Dagsavisen om situasjonen.
Selv om Arbeiderpartiet foreløpig er størst av opposisjonspartiene, er det ikke lett å se hvordan den nåværende, «glisne» partiledelsen skal klare å ta en hovedrolle på rødgrønn side frem mot neste valg.
Alle de øvrige rødgrønne partier (vel, med unntak av MDG) virker å være bedre besatt av profilerte talspersoner som er mer samkjørte i hvordan de fremstår.
Det Arbeiderpartiet som har utviklet seg under Jonas Gahr Støres ledelse, ser ikke ut som noe vinnerlag. Det ser ut som en skute uten ror og med fillete seil.
Støres drøm om statsministerjobben kan være i ferd med å gå i tusen knas. Det er kanskje ikke så mange andre enn ham selv som bør være lei seg for det.