Oslo 20200211. Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) i samtale på regjeringspartienes perspektivkonferanse. – Nå er det alvor, varsler Sanner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Galopperende pensjonsutgifter og fallende oljeinntekter. Det er skvisen Norge har i vente i årene framover.

– Dere har hørt det før. Men nå er det alvor. Vi har lenge snakket om utfordringene som vil komme. Forskjellen er at nå er vi der, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) da han holdt hovedinnlegget på regjeringspartienes perspektivkonferanse tirsdag.

Konferansen har vært ment som et oppspark til regjeringens perspektivmelding, som kommer i mai.

Oljefondet stanger i taket
I innlegget påpekte Sanner hvordan et svulmende oljefond har gjort det mulig å legge i snitt 17 milliarder kroner ekstra på bordet per år de siste årene.

– Oljepenger har finansiert stadig mer av offentlige utgifter. I dag er hver åttende krone i offentlige budsjetter en oljekrone, sa han.

Men denne veksten, advarte finansministeren, kan ikke fortsette.

– Etter hvert vil oljeinntektene gå ned. På lang sikt vil fondet ikke bli større, så lenge vi bruker avkastningen. Andel av offentlige utgifter som finansieres av oljepenger, vil ikke lenger øke nevneverdig, sa han.

Økende pensjonsutgifter
En annen utfordring er eldrebølgen, som nå skyller inn over Norge for fullt.

I 2021 vil antall alderspensjonister passere én million, ifølge Sanner. Så vil antallet fortsette å øke med 25.000–30.000 personer hvert eneste år de neste ti årene.

Det tærer på pensjonskassen:

– Utgiftene vil vokse med om lag 9 milliarder kroner årlig de nærmeste to til tre årene, sier finansministeren.

Kjente svar
Hans svar på utfordringen er velkjent Høyre-politikk:

Flere må i jobb, og flere må stå lenger i arbeid. Det skal gi staten økte skatteinntekter, men uten at skattenivået økes for den enkelte, ifølge Sanner.

– Økt skattenivå er ikke en strategi for regjeringen, sa han.

Samtidig må pengebruken bli mer effektiv i stat og kommune. Det betyr blant annet fortsatt arbeid med kommunestrukturen. Sanner gjør det også klart at ostehøvelkuttene i ABE-reformen må fortsette.

– Dette er en reform som får hjertet til å banke i Finansdepartementet. Det gir en gevinst som vi kan bruke til viktige prioriteringer framover, sier Sanner.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.