Politiet har rykket ut i forbindelse med bråk på Stovner vidergående skole i Oslo den 23. oktober 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Omfanget av vold og trusler på skoler i Oslo har økt kraftig og er det største arbeidsmiljøproblemet i skolene i hovedstaden, mener hovedverneombudet.

De siste tilgjengelige tallene fra Utdanningsetaten i Oslo viser mer enn en dobling i rapporterte hendelser fra 1.940 i 2016 til 4.071 hendelser i 2018, skriver Klassekampen.

Slike hendelser gir flere lærere langvarige, psykiske plager, sier hovedverneombud Einar Osnes i Utdanningsetaten i Oslo.

Mest utagering er det på barneskolen. De fleste involverte elevene er seks til tolv år, ifølge Utdanningsetaten.

Osnes mener det bidrar til en større psykisk belastning for lærerne.

– Å ikke mestre en sjuåring kan være en stor psykisk belastning fordi det bryter med forventningene du har til deg selv som lærer eller skoleassistent, sier Osnes.

Han tror det er store mørketall og sier at rutinene for å registrere disse hendelsene varierer fra skole til skole.

Fra 2016 til 2018 økte «lite alvorlige hendelser» fra 1.039 til 2.327. I samme periode økte «alvorlige hendelser» fra 674 til 1.299, mens «svært alvorlige hendelser» økte fra 227 til 445, ifølge tall fra Utdanningsetaten.

Nasjonalt ble 14 prosent av lærerne i grunnskolen utsatt for vold eller trusler i 2018, viser tall fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse.

 
 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.