Gro Harlem Brundtland i kjent, belærende positur. Her er det Sveriges statsminister, Stefan Löfven, som lytter til hva Norges første kvinnelige miljøvernminister har å si sine nordiske partifeller. Bildet ble tatt på årsmøtet for Samarbeidskomitéen for de nordiske sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene (SAMAK), 29. januar 2020 i København. Foto: Socialdemokratiet.dk
«Noen har snakket sammen», het det i gamle dager når Arbeiderpartiet kom med en uventet kursendring. De grå AP-eminensene fra etterkrigstidens Norge, Haakon Lie og Einar Gerhardsen for å nevne to, ville ikke lenger ha kjent igjen sitt eget parti. Deres arvtaker, Gro Harlem Brundtland har tatt partiet i en helt annen retning.
Statsministeren som ikke lyktes med å få Norge inn i EU, er snart 81 år gammel, men ingen må tro at kvinnen fra Bærum som ble fus i alt, har lagt inn årene. Norges første kvinnelige miljøvernminister og statsminister (tre ganger), leder av Verdens helseorganisasjon (WHO) var så sent som i forrige uke en sentral person på årsmøtet til SAMAK i København.
Flere av dem snakket om behovet for å finne en løsning «i midten», mellom behovet for arbeidsplasser og behovet for kraftige klimatiltak.
Det fikk 80-årige Brundtland, som i 1987 la fram Verdenskommisjonens rapport om bærekraftig utvikling, «Brundtlandrapporten», til å slå i bordet:
– Jeg tror ikke ord som «å finne midten» er det riktige. Vi må tenke hvor samfunnet skal gå framover, hva slags innovasjon. Det er ikke sikkert det blir i midten, sa Brundtland til forsamlingen av statsministre, partiledere og LO-topper. (ABC Nyheter)
I arbeidet med saken om den såkalte «klimaklokken» som Oslo kommune har godkjent oppføring av, på den fredede Horngården, et steinkast fra Stortinget, dukket det opp en rekke nesten skjulte tråder og forbindelseslinjer vi synes folk bør vite om, før de tar stilling til spinnet om behovet for vindmøller på norske hav og fjell.
I gårsdagens sak siterte vi fra naturverneren Christina Fjeldavlis kronikk i Nationen:
Glem Cayman Islands-skandalen som ble avslørt av TV2, glem den sosiale dumpingen i Bjerkreim. La oss hoppe bukk over opplyst offentlig debatt og stole blindt på Samfundets støtter anno 2020: vindkraftselskapene.
Dette er, i grove trekk, hovedbudskapet i Norsk Vinds nye reklameoffensiv, skamløst utarbeidet av Try reklamebyrå, for å skremme befolkningen til taushet og lydighet.
Denne filmen er utarbeidet av TRY Råd/TRY reklamebyrå. Stifteren heter Kjetil Dyrendahl Try, mangeårig reklameguru, nær venn av Arbeiderpartiet og en gang Jens Stoltenbergs personlige rådgiver.
Kjetil Try, Try Reklamebyrå. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Styrelederen i dette selskapet heter Knut Brundtland. Han er sønn av Gro Harlem Brundtland, og som tidligere sjef for AGB Sundal Collier ville det ikke forundre noen om han har hatt lukrative oppdrag for vindkraft-selskaper og -investorer, ute og hjemme.
Han er ikke så ofte fremme i lyset, og vil nok ikke like å bli minnet om dokumentaren TV 2 laget om ham og hans Voss Water-eventyr. Dokumentaren het «En dråpe luksus«. Nå jobber selskapet han er styreleder for med nye, norske eventyrere, som vindkraftbaronen Lars Helge Helvig.
Listen over de ansatte i TRY Råd er lang og imponerende. Men før vi begynner på den, kan vi ta en som nylig fikk ny jobb, etter at han hadde vært med på å lage den omstridte propagandafilmen for vindkraftindustrien. Vi mener selvsagt Bergens-kometen, Mathias Fischer.
Den nyslåtte statssekretæren i Klima- og miljødepartementet, tidligere lobbyist for TRY Råd, TV2-journalist, politisk kommentator i Bergens Tidende og andre vararepresentant for Venstre fra Hordaland i 2013-17, Mathias Fischer har ennå ikke fylt 30 år.
Hans sjef, den noen år eldre sunnmøringen. Klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn måtte tåle kritikk da han utnevnte super-lobbyisten fra Bergen til sin nye statssekretær.
For at ingen skal beskylde oss for å bedrive såkalt cherry picking, altså at vi bare viderebringer fakta som passer vår egen vinkling, skal vi koste på oss å gjengi hele NTBs dekning av den kritikken:
Rotevatn tar Fischer i forsvarSveinung Rotevatn mener utnevnelsen av Mathias Fischer hadde vært mer problematisk hvis TRY Råd ikke hadde hatt åpne kundelister.
– Det er viktig å ha rom for at folk kan komme inn i politikken selv om de har jobbet for ulike selskaper, interesseorganisasjoner, foreninger eller kommunikasjonsbyråer, sier Sveinung Rotevatn (V) til NTB.
– Alternativet er at alle skal jobbe med politikk hele livet.
Den nye klimaministeren sier han ikke ser det som noe problem at Mathias Fischer nå kommer til rollen som statssekretær i Klima- og miljødepartementet etter å ha jobbet i TRY Råd.
Fischer har ingen skjulte bindinger, fastholder Rotevatn.
– Selskapet han jobbet i, har åpne kundelister. Hvis de ikke hadde hatt det, så ville det etter mitt syn ha vært mer problematisk, sier han.
Jobbet med vindkraftI Try Råd deltok Fischer blant annet i arbeidet med en omstridt reklamekampanje for vindkraftutbyggeren Norsk Vind, skriver Bergens Tidende.
Sentralt i kampanjen er en klimaklokke i Høg-Jæren vindpark i Rogaland, som teller ned til utgangen av 2030, med teksten «vi har ingen tid å miste». Forbrukertilsynet har mottatt 68 henvendelser etter kampanjen.
Deler av kritikken er rettet mot skremmende bilder og lys som kan gi barn klimaangst, opplyste direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet til Aftenbladet.
Blant dem som fredag kritiserer utnevnelsen, er MDGs Eivind Trædal. Ifølge ham er det «neppe tillitvekkende» for vindkraftmotstandere at Fischer inntil nylig tok seg betalt som vindlobbyist.
Ukjent omfangFischers kundeliste har videre bestått av NHO, Gyldendal, Igaidi, Oslo universitetssykehus, Redningsselskapet, DIPS, Try Reklame, Try Apt og Try Opt, skriver Medier24.
Omfanget av oppdragene er ukjent.
Selv gir Fischer uttrykk for at han forstår at rollebyttet vekker reaksjoner.
– Det er litt annerledes enn bare å bytte studium. Jeg kjenner på det, sier Fischer til NTB.
– Men når du blir spurt om å jobbe med klima og miljø for denne regjeringen, å jobbe for å redusere klimagassutslippene og nå klimamålene, så mener jeg at da sier man ja. Det er en kjempemulighet til å gjøre noe viktig og meningsfullt, sier han.
Ikke vurdert habilitetKlima- og miljødepartementet har ikke tatt stilling til hvordan de tidligere kundeforholdene påvirker Fischers habilitet.
– For tilliten til systemet er det alltid ekstremt viktig at vi holder slike ting veldig klart, sier departementsråd Tom Rådahl i Klima- og miljødepartementet til Medier24.
Selv sier Fischer at spørsmålet om habilitet vil bli vurdert fra sak til sak hvis det blir aktuelt.
– Jeg kan ikke forskuttere noe av dette nå, sier han.
Fischer har også tidligere fått oppmerksomhet for kontroversielle rollebytter. Han gikk fra Unge Venstre til journalistikken i 2013 og har vært politisk kommentator både Bergens Tidende og TV 2.
I fjor byttet han rolle på nytt da han gikk fra TV 2 til TRY Råd. (©NTB)
Vi uthevet ett ord i denne teksten fra NTB. Klimaklokke. Her er bildet av den en gang til. Klokka tikker, men for hvem?
Foto: vindenergi.no
Dette var del to i det som kan bli en serie om norsk vindindustris skjulte maktstrukturer og innflytelse. Har du tips til denne saken, send en epost til geir@document.no