I Syria stiger håpet om en lysere framtid. Islamistgruppa HTS varsler at de vil danne en ny regjering straks de har full kontroll over Damaskus.

Lykkelige syrere har nok en dag samlet seg på Umayyad-plassen i sentrum av Damaskus for å feire at regimet til Bashar al-Assad har falt.

– Det er ubeskrivelig. Vi trodde aldri dette marerittet skulle slutte. Vi er født på ny, sier Rim Ramadan, en 49-år gammel kvinne som jobber i finansdepartementet, og som mandag sluttet seg til den feststemte folkemengden.

– Som en drøm

– I 55 år var vi redde for å snakke, til og med hjemme. Vi pleide å si at veggene hadde ører. Vi føler vi lever i en drøm, sier hun.

Rundt henne skyter enkelte i luften, mens andre tuter i bilhornene for å markere at en ny æra har begynt.

– Jeg dro ut i dag, og jeg takker Gud … det er ingenting å frykte, sier 40 år gamle Abdelmonem Naqli.

– Vi håper bare at økonomien kommer i gang igjen, og at alt vil gå bra, sier han.

– Ingen kleskode for kvinner

Det er islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som har stått i spissen for stormangrepet som jaget regjeringsstyrkene ut av Aleppo, Hama og Homs før turen kom til Damaskus i helgen.

– Styrkene våre har nesten fått full kontroll over hovedstaden og beskytter offentlig eiendom. Den nye regjeringen kommer til å starte arbeidet rett etter at den er dannet, skriver HTS i sosiale medier mandag.

Gruppen sverget troskap til al-Qaida da den ble dannet i 2012. Nå lover den å beskytte borgernes rettigheter, og forsikrer om at den ikke vil tvinge kvinner til å dekke seg til.

– Det er strengt forbudt å blande seg inn i kvinners klesdrakt eller komme med noe slags anmodning knyttet til klærne eller utseendet deres, heller ikke pålegg om anstendighet, skriver HTS’ generalkommando i en melding i sosiale medier.

Statsminister ble værende

Syrias statsminister Mohammed Ghazi Jalali, som er blitt værende i jobben til tross for regimets fall, forsøker å skape en slags normalitet.

– Vi jobber slik at overgangsperioden blir rask og smidig, sier han til Sky News Arabia TV.

Han mener at sikkerhetssituasjonen allerede er blitt bedre siden søndag, og oppgir at regjeringen samarbeider med opprørerne. Han sier også at han er klar til å møte HTS-leder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani.

Tusenvis av syrere som for få dager siden jobbet i byråkratiet til Assad-regimet, forsøker nå å tilpasse seg en ny virkelighet. Ved tinghuset i Damaskus, som i helgen ble stormet av opprørere, sier en dommer at de er klare til å gjenoppta jobben så raskt som mulig.

– Vi ønsker å gi rettigheter til alle. Vi ønsker å bygge et nytt Syria og fortsette jobben, men med nye metoder, sier Khitam Haddad, en tidligere rådgiver for Assad-regimets justisminister.

Samtidig melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at en av de fremste rådgiverne til Assads bror, Maher, er funnet død på sitt kontor i Damaskus. En video i sosiale medier viser generalmajor Ali Mahmoud dekket av blod og med brente klær. Det er ikke klart om han er drept eller har tatt sitt eget liv.

Portforbud

Opprørerne som inntok Damaskus søndag, beordret portforbud den første natten for å hindre plyndring og kaos. Enkelte nabolag i byen er forlatt, ifølge en AFP-journalist, og mange butikker er fortsatt stengt.

Også skoler holdt mandag stengt, og væpnede krigere er utplassert ved sentralbanken etter at folk forsøkte å stikke av med store mengder kontanter dagen før. Utenfor bakerier og andre matbutikker dannet det seg lange køer av folk som trenger mat etter en kaotisk helg.

Det er lite tegn til vakthold, men i enkelte områder er det utplassert væpnede menn. I en video på nettet lover en mann med gevær og militærklær at innbyggerne kan føle seg trygge.

– Vi har ingenting imot dere, verken alawitter, kristne eller sjiaer, heller ikke drusere, men alle må oppføre seg bra, og ingen bør forsøke å angripe oss, sier han.

Flyktet til Russland

Assad forlot landet i helgen. Han har fått asyl i Russland, men uten at russiske myndigheter har villet bekrefte at han befinner seg i Moskva.

Våren 2011 var også syriske byer fulle av entusiastiske Assad-motstandere – i det som var et fredelig forsøk på å presse den autoritære lederen til å gå av.

Men situasjonen utviklet seg til en blodig borgerkrig, og 13 år senere er over en halv million mennesker drept og over halvparten av landets 22 millioner innbyggere drevet på flukt.

EU kom mandag med en uttalelse der de 27 medlemslandene ber om en ordnet, fredelig og inkluderende maktovertakelse.

– Alle må ha muligheten til å gjenforenes, stabilisere og gjenoppbygge sitt land, samt reetablere rettsordenen og sikre at personer blir stilt til ansvar, skriver EUs nye utenrikssjef Kaja Kallas.

FN-topp optimistisk

FNs menneskerettssjef Volker Türk uttrykker optimisme for Syrias mulighet til å sikre en inkluderende politisk prosess framover.

– Det er en enormt stor mulighet for å få dette til. Og det vi har sett så langt, er faktisk samarbeid, sa han på en pressekonferanse i Genève mandag.

Blant dem som gratulerer det syriske folket, er palestinske Hamas. I en uttalelse skriver de at syrerne har fått oppfylt drømmen om frihet og rettferdighet etter å ha styrtet Assad.

Egypt fordømmer på sine side Israels fortsatte okkupasjon av syrisk territorium, mens De forente arabiske emirater ber alle parter i Syria utvise klokskap i det som beskrives som et avgjørende øyeblikk i Syrias historie.

Innblanding fra andre land

Israel har etter maktovertakelsen gjennomført en rekke luftangrep mot Syria, blant annet mot det de sier var et lager med kjemiske våpen. De har også sendt stridsvogner inn på syrisk side av grensen for å opprette det de kaller en buffersone. Fra før av okkuperer Israel de syriske Golanhøydene.

Også USA har gjennomført flere titall luftangrep – mot det som skal være IS-mål øst i Syria.

Og i nord har tyrkiskstøttede opprørere inntatt byen Manbij, som til nå har vært kontrollert av USA-støttede kurdisk-ledede styrker.

Utviklingen i nord er en påminnelse om at det fortsatt pågår kamper og maktkamp mellom ulike syriske grupper – tross Assads fall.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.