Foto: Lise Åserud / NTB

Antallet sosial­hjelps­mottagere i Norge er kraftig økende, og andelen av dem uten norsk land­bakgrunn utgjorde drøyt 63 prosent i 2023, går det frem av ferske tall som tirsdag er offentlig­gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Statistikkmyndigheten sier det imidlertid ikke rett ut, men fokuserer i stedet på at de med norsk land­bakgrunn er den største enkelt­gruppen:

Statistikken økonomisk sosialhjelp viser at i 2023 var det over 152 500 sosialhjelpsmottakere. Av disse utgjorde mottakere med norsk landbakgrunn den største gruppen, med nesten 37 prosent av totalt antall mottakere av sosialhjelp.

Om man anser personene uten norsk land­bakgrunn som én gruppe, må man likevel trekke den konklusjon at 100 prosent minus nesten 37 prosent er drøyt 63 prosent – altså nesten to av tre sosial­hjelps­mottagere.

Antallet somaliere og syrere i 1. og 2. generasjon i Norge var i fjor henholdsvis 44.000 og 43.000 i 2023, altså under én prosent av befolkningen for begges vedkommende. Antallet ukrainske flyktninger var ca. 57.000 ved årsskiftet, dvs. litt over én prosent.

Men andelen sosial­hjelps­mottagere er klart større enn antallet personer skulle tilsi for alle tre gruppene, som er de største bestående av mottagere som ikke er norske:

Deretter følger mottakere med bakgrunn fra Ukraina, med over 14 prosent. Dette kan forklares av et stort antall flyktninger fra Ukraina på grunn av krigen med Russland. De tredje største gruppene har landbakgrunn fra Syria og Somalia, med over 6 og 5 prosent hver.

Grupper som er blant de ti største mottagerne, omtaler SSB som «mindre»:

Mindre mottakergrupper inkluderer de med landbakgrunn fra Eritrea og Irak, med nesten 3 prosent hver. Til slutt kommer mottakere med landbakgrunn fra Afghanistan, Sverige, Polen, og Russland, hvor hver mottakergruppe utgjør rett under 2 prosent hver.

De ti største mottagerlandene mottok 75 prosent av sosialhjelpen. De resterende 25 prosent fordeler seg på personer med bakgrunn fra hele 178 land, opplyser SSB.

 

Sosialhjelp: Syv av ti kroner går nå til innvandrere

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.