Minst 90 er drept i et israelsk luftangrep mot Khan Younis, sør på Gazastripen, ifølge Gazas helsemyndigheter. Israel hevder Hamas-topp var målet.
Lørdag kveld meldes det også at antallet sårede har økt til minst 300 mennesker.
Angrepet er blant de dødeligste på Gazastripen på flere uker, og rammet al-Mawasi, en bosetning som ligger like vest for byen Khan Younis.
Angrepet rammet en teltleir for internflyktninger der, som ligger i et område tidligere definert som «trygg sone» av israelske styrker.
Fordrevne palestinere som hadde søkt tilflukt i området forteller at angrepet var så kraftig at teltene de bodde i ble revet i stykker. Mange forteller også om lemlestelser, og kroppsdeler som ligger strødd på bakken.
– Jeg klarte ikke å se hvor jeg var eller forstå hva som skjede, sier Sheikh Youssef, en palestiner fra Gaza by som har søkt tilflukt i al-Mawasi-området.
– Jeg forlot teltet og så meg rundt, og alle teltene rundt hadde blitt revet i stykker. Det lå kroppsdeler og lik overalt, både av eldre kvinner og små barn, sier han til Reuters.
Bilder og videoer tatt i etterkant av angrepet viser et enormt bombekrater, forkullede telt og utbrente biler. De døde ble fraktet vekk fra stedet på bårer, på panseret av biler og i vogner trukket av esler, ifølge nyhetsbyrået AP.
Ifølge det israelske militæret (IDF) var målet for angrepet lederen for Hamas’ militære fløy, Mohammed Deif.
Det ble en stund spekulert i israelske medier om at Deif var blant de omkomne. Flere israelske aviser skrev blant annet at IDF jobbet med å få det bekreftet. Senere på kvelden sa imidlertid Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det ikke var sikkert at Deif ble drept i angrepet.
– Israel angrep Gaza i et forsøk på å eliminere Mohammed Deif og hans stedfortreder Rafa Salama. Det er ikke sikkert at de to ble eliminert, sa statsministeren på en pressekonferanse lørdag kveld.
En høytstående tjenesteperson i Hamas avviste tidligere på dagen Israels påstander om at Deif var målet for angrepet og sa at alle de drepte var sivile. Han omtalte Israels påstander som «tull».
– Det er ikke første gangen Israel hevder å ha palestinske ledere som mål, bare for å bli motbevist senere, het det i uttalelsen fra Hamas.
Israel mener at Deif er en av hovedarkitektene bak Hamas-angrepet på Israel 7. oktober, som tok livet av anslagsvis 1170 personer. Deif har sjelden blitt sett i offentligheten og ifølge Reuters har han overlevd sju israelske attentat, senest i 2021. Han har toppet Israels liste over mest ettersøkte i flere tiår.
Al-Mawasi ved Khan Younis er utpekt som en «trygg sone» av Israel, og IDF har gjentatte ganger oppfordret palestinere til å reise dit etter å ha gitt evakueringsordre for andre områder på Gazastripen.
Videoopptak fra Reuters viser ambulanser som kjører i full fart mot området etter angrepet i skyer av røyk og støv. Fordrevne mennesker, inkludert kvinner og barn, flykter i panikk, noen av dem med de få eiendelene de eier i armene sine.
IDF har på sin side publisert et flyfoto fra stedet, som Reuters ikke har vært i stand til å verifisere. Hæren hevder Hamas-krigere gjemte seg blant sivile der.
– Angrepet var rettet mot et åpent område omgitt av trær, flere bygninger og skur, heter det i deres uttalelse.
En talsperson for IDF hevder videre at området ikke var en teltleir, men et av Hamas’ operative områder, og at flere Hamas-krigere befant seg der for å beskytte Deif. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.
Nasser-sykehuset sier at de har tatt imot svært mange sårede etter angrepet. Sykehusansatte sier at de har for få senger til å ta imot flere pasienter og at de ikke har nok medisinsk utstyr.
– Sykehuset er fullt av pasienter, det er fullt av sårede, vi finner ikke flere senger til folk, forteller sykehusets direktør Atef al-Hout.
Ifølge ham er Nasser-sykehuset det eneste sykehuset som fortsatt er i drift i sørlige Gaza. Etter lørdagens angrep har flere barn blitt sendt dit, ifølge AP.
Nyhetsbyrået beskriver hvordan et spedbarn med rosa skjorte og ansiktet tildekt av sand gråter mens hun får førstehjelp. I den andre enden av sykehussenga hun ligger på, ligger en liten gutt helt urørlig. Den ene skoen hans er borte. Samtidig blir flere pasienter behandlet på gulvet, siden det ikke er flere sykehussenger å oppdrive.
Ifølge talsperson Louise Wateridge i FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), som befinner seg på sykehuset, er det en «overveldende stank av blod» i luften. Sykehusansatte har sagt det ikke finnes mer rengjøringsmiddel i bygningen.
Waterridge sier eksplosjonen i al-Mawasi kastet et 2 år gammelt barn i luften og at barnets mor ennå er savnet. Hun forteller at en annen gutt fikk føttene sine blåst av, mens en 8 år gammel gutt ble drept.
– De ba meg gå dit (al-Mawasi) for å være trygg, forteller hans sørgende mor til AP.
Det er uklart hvordan angrepet kan påvirke våpenhvilesamtalene som for tiden pågår mellom Israel og Hamas i Doha og Kairo. Lørdagens hendelser har imidlertid fått uroen til å spre seg blant israelere som ønsker seg en avtale, spesielt blant familiemedlemmene til de israelske gislene i Gaza.
– Vi støtter det å holde Hamas ansvarlige, men ikke på bekostning av våre kjæres liv og vår sjanse til å få dem hjem, forteller Einav Zangauker, mor til en av gislene, til den israelske avisen Haaretz.
Hun er blant tusenvis av israelere som i fire dager har marsjert fra Tel Aviv til Jerusalem med krav om at Netanyahu får en gisselavtale i havn med Hamas.
Angrepet i Khan Younis skjer etter mer enn ni måneder med krig på Gazastripen, utløst av Hamas-angrepet på Israel 7. oktober i fjor.
Så langt har israelske angrep kostet over 38.000 palestinere livet, ifølge tall fra palestinske helsemyndigheter, men det antas at det er store mørketall. FN anser tallene fra palestinske helsemyndigheter som troverdige.
I et separat angrep mot en moské i Nasser-flyktningleiren utenfor Gaza by lørdag, ble ytterligere 17 personer drept, ifølge Gazas helsedepartement.
Ifølge øyevitner kom lørdagens angrep mot Khan Younis som et stort sjokk på befolkningen der, da situasjonen i byen har vært roligere de siste dagene. Noen av de sårede som er evakuert er også redningsarbeidere, forteller de.
– De er alle borte, hele familien min er borte. Hvor er brødrene mine? De er alle borte. Det er ingen igjen, sier en tårevåt kvinne, som ikke ønsket å gi navnet sitt, til Reuters.
Byen Khan Younis er fra før bombet i stykker i krigsherjingene og består nå stort sett av ruiner og sammenraste bygninger.