Kronen svekket seg markant tirsdag. På sitt dyreste kostet en euro 11,98 kroner, som er rekordnivå siden mai. Nå frykter en ekspert at den kan svekkes enda mer.
– Jeg tror at kronen kan holde seg på dagens nivå, og potensielt svakere også, sier leder for allokering og globale renter Olav Chen i Storebrand til E24.
Dette er viktig for mange nordmenn, både fordi en mulig ferie til utlandet blir dyrere enn før, men også fordi kronekursen kan presse opp rentene når Norges Bank skal vurdere rentenivået i tiden som kommer, ifølge Chen.
I tillegg vil en fallende kronekurs presse opp inflasjonen. Dette kombinert med stadig dårligere kjøpekraft hos beholdningene kan få katastrofale resultater for en allerede sterkt svekket privat økonomi.
Den manglende kjøpekraften vil føre til at husholdningene får stadig mindre å rutte med. Dette overføres så til bedriftene, og antall konkurser vil trolig fortsette å stige. Regjeringen Støre virker helt handlingslammet.
Chen tror ikke dette er slutten på kronekursens fall.
– Jeg tror at kronen kan holde seg på dagens svake nivå, og potensielt svakere også, sa Chen til E24 på søndag.
Også mot dollaren har norsk krone svekket seg. I Budapest har prisene for en nordmann steget med nesten ti prosent siden august, gitt uendrede priser i Ungarn. I realiteten har kostnadene steget mer, siden også Ungarn opplever inflasjon.
Handelsbanken har en litt annerledes analyse enn Chen, men heller ikke deres anslag gir grunn til å feire.
– Våre prognoser innebærer en litt sterkere krone frem mot slutten av året og inn i 2025, sier rente- og valutastrateg Nils K. Knudsen i Handelsbanken til E24.
Han peker på to ting en slik prognose kan føre til, hvis den stemmer med virkeligheten.
1. For den importerte inflasjonen vil valutaen gå fra å presse prisveksten opp, til å snu andre vei.
2. Handelsbankens sluttpunkt for kronekursen, som er 11 kroner blank mot euroen ved utgangen av 2025, er svakere enn hva mange hadde sett for seg bare for kort tid siden.
– Vi tror egentlig ikke at vi kommer tilbake til tidligere nivåer.
Så også Knudsen ser for seg en trend hvor kronen blir stadig mindre verdt, og dette betyr at alle våre private verdier, som f.eks. bolig, faller i verdi hvis man ser økonomien i internasjonalt perspektiv.
Norges Bank har hatt høyere rente enn enn Den europeiske sentralbanken (ESB). Men dette har ikke resultert i at kronestupet avtar.
Mange økonomer mener hovedårsaken er at markedet har mistet troen på norsk økonomi, som ledes av politikere som bedriver økonomisk selvskading på høyt nivå. Nøkkelbegreper er en overbeskatning av investorer, klimagalskap, masseinnvandring og en sykt overvektig stat som tømmer den private sektor for midler.
Nå er det bare å stålsette seg for en ny renteøkning i desember. Norsk økonomi har neppe vært så vanstyrt som nå siden andre verdenskrig.