Sølvgelatinkopi fra Auschwitz-albumet, Yad Vashem, Jerusalem.

Bildene i dette albumet er sannsynligvis utført av SS-mennene Ernst Hoffmann og Bernhard Walter. De er tatt i forbindelse med utryddelsen av jødene fra Trans-Karpatia, som tidligere lå under Tsjekkoslovakia, deretter Ungarn, og i dag i Ukraina.

I dette området bodde over 100 000 jøder, og 90 000 av dem ble myrdet under Ha-Schoah, svært mange av dem i mai-juni 1944, da bildene i albumet ble tatt. Dt skal nevnes at administratoren for myrderiene var en viss Adolf Eichmann (1906-1962).

Man legger merke til at selve gassingen og kremasjonene ikke er gjengitt i albumet, som ellers grundig gjengir alle faser fra ankomst Auschwitz, frasorteringen av personer som ikke ble vurdert som arbeidsdyktige, og deres avmarsj til og ventingen utenfor gasskammeret. Kvinner med barn bl bedt om å overlate barna til eldre slektninger – så mammas arbeidskraft kunne utnyttes i en (som regel kort) tid.

Det er godt mulig at albumet ble fremstilt i flere eksmplarer, men det er bare bevart ett eneste , som ble funnet 640 kilometer fra Auschwitz, i Dora-leiren i Thüringen.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.