Den rødgrønne regjeringen endrer inntektssystemet til kommunene, noe som rammer særlig Bærum og nabokommunen Asker hardt.

Bærum kommune må kutte én milliard kroner, og onsdag la kommunedirektøren fram en lang og vond kuttliste.

På den lange kuttlista står blant annet nedlegging av skoler og sykehjemsplasser, kraftige økninger i kommunale avgifter, økte parkeringspriser, lavere innetemperaturer på skolene og mindre renhold i kommunale bygg.

– Forslaget fra kommunedirektøren rammer jo absolutt alle, og vi har bare ti uker på oss på å få innsikt i hva som er handlingsrommet og mulighetene våre, og til å vende hver eneste stein. Det er skammelig! tordner ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til Nettavisen.

Selv om Bærum er en av Norges rikeste kommuner, mener hun at kuttene vil få alvorlige konsekvenser for innbyggerne.

– Dette er det regjeringen som har ansvar for. Til Vedum og Gahr Støre vil jeg si, skjønner dere at én milliard er dramatisk? spør ordføreren.

Nabokommunen til Oslo, kommer heller ikke utenom reduksjoner i antall årsverk. 100 av årsverkene foreslås kuttet i skolene.

Og allerede den 4. desember må kommunestyret i Bærum ta stilling til kuttlista, når neste års budsjett skal vedtas.

– Når Vedum gir oss ti uker, det kaller jeg skammelig. Dette er jo vondt for innbyggerne, og for våre ansatte. Det er altfor kort tid, og uforsvarlig, tordner Høyre-ordføreren.

Samtidig med det nye inntektssystemet overtar staten utbytteskatten fra kommunen, noe som får Krog til å se fullstendig rødt.

– Staten har sett at det er mye penger å hente i Asker og Bærum, og bare grafser til seg utbytteskatten, hevder hun.

I forrige uke gikk også ordføreren i Asker, Lene Conradi (H), ut mot regjeringen. Også de må kutte flere hundre millioner kroner på grunn av det nye inntektssystemet.

– Vi er lettere sjokkerte, sa Conradi til Nettavisen.

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp), synes imidlertid ikke noe synd på Bærum.

– Bærum og Høyre må løfte blikket og se utover egne kommunegrenser. De fleste kommuner i dette landet ville gitt mye for å være i Bærums situasjon. De har blant annet 3,8 milliarder kroner i disposisjonsfond, sier han.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.