Høyres programkomité er enig om å kutte utgiftene til kirken og andre trossamfunn.

Et mindretall, bestående av blant annet Nikolai Astrup, foreslår å fjerne hele trosstøtten slik den eksisterer i dag.

Alt som handler om tro, får kirken pent innstille seg på å betale for selv.

– Selve driften av trossamfunnet, og driften av andre trossamfunn enn kirken, bør i utgangspunktet de som er medlemmer betale for. Slik man gjør i alle andre lag og foreninger i landet. Det kan man for eksempel gjøre ved at det kan innføres en kirkeskatt, eller de kan kreve inn en medlemskontingent selv, sier Astrup til VG.

En utfordring Astrup peker på, er at synkende medlemstall i Den norske kirke gir økt støtte til andre trossamfunn. Det er nemlig et prinsipp med dagens ordning at andre trossamfunn enn Den norske kirke skal få lik økonomisk pengestøtte per medlem, som det kirken får.

– Per medlem får de andre trossamfunnene en kraftig økning, uavhengig av deres behov. Det kan ikke fortsette inn i himmelen. Dagens finansieringsmodell er ikke bærekraftig og bør endres. Det gir ingen mening at andre skal få mer, fordi Den norske kirke får færre medlemmer, sier Astrup.

Den norske kirke har omkring 1600 kirkebygg i Norge. Samtidig så går medlemstallene til kirken ned hvert eneste år.

– Da blir spørsmålet: Trenger vi alle kirkebyggene? Det er ikke alle som representerer en viktig del av norsk kulturarv, eller som er arkitektoniske mesterverk. Så kanskje noen av de kan brukes til andre ting, sier Astrup.

Han mener at enkelte kirker kan selges og brukes til andre ting, samt at kirkerommet i de gjenværende kirkene også kan leies ut til andre formål enn kristelige for å tjene penger.

– Kulturkirken Jakob i Oslo brukes til alt fra julebord, arrangementer, konserter, opplevelser og verksted. Masse annen positiv aktivitet. Kanskje bør man tenke mer sånn, heller enn å ha kirker som har tomme benker gjennom året, og så kanskje fylles opp på julaften. Men i mindre grad enn før. For vi er blitt et mindre religiøst folkeslag, sier Astrup.

Astrup mener at tro er en privatsak – og at det derfor får være opp til privatpersoner å finansiere det.

– De kan ta en medlemsavgift, som på treningssenter eller en idrettsklubb, mener høyremannen, før han avslutter:

– Hvis du har lyst til å trene på et treningssenter, så betaler du for det. Det er man villig til. Ingen forventer at staten skal dekke ditt abonnement på Sats. Så hvorfor skal vi betale for trosutøvelsen?

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.