NTB

Fredsaktivister fra flere land er på vei mot Gaza i en ombygd tråler i et forsøk på å bryte Israels maritime blokade av det palestinske territoriet.

– Målet med denne seilasen er å gi beskjed om at sivilsamfunnet ikke synes det som skjer i Gaza er greit, sier Fellipe Lopes under et opphold på Malta. Portugiseren er mediekoordinator for Fredsflotiljekoalisjonen på tråleren Handala.

Aktivistene planlegger også å levere humanitær nødhjelp til palestinerne på den krigsherjede Gazastripen.

De har ingen enkel ferd i vente. I 2010 ble et annet skip fra koalisjonen bordet av israelske soldater under en lignende seilas. Ni aktivister mistet livet i aksjonen. Andre skip har også blitt stanset og bordet, uten tap av liv.

– Vi venter å møte motstand hele veien, sier australske Michael Coleman, som sier gruppen ikke gjør noe ulovlig.

– Den internasjonale domstolen ICJ har bedt Israel gi uhindret adgang for nødhjelp til Gaza, og jeg ber dem innstendig om at de slipper oss og hjelpen vår gjennom umiddelbart, sier han.

Om bord på fargerike Handala er det aktivister fra Italia, Frankrike, Norge, Australia, Nederland og Syria, samt flere palestinere. Lasten består i hovedsak av medisiner. Både i Skandinavia og Middelhavet har gruppen brukt seilasen til å skape oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza.

Turen gjennom det østlige Middelhavet er ventet å ta en uke, men arrangøren sier de vurderer å stoppe ett sted til underveis.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.