Foran kikkertsiktene til politiets skarpskyttere ble Med Israel for freds stand i Arendal sentrum åsted for alvorlig jødehets denne uken.

– Alle jøder må brenne i helvete, og alle dere som støtter dem!

– Skjønner godt at Hitler gasset i hjel sånne som dere, ropes det fra en gruppe på rundt 30 innvandrerungdommer som har samlet seg ved MIFF-teltet i Peder Thomassons gate.

Fotograf og podcastvert Henrik Beckheim skriver om hendelsene i en stemningsrapport på Facebook.

Henrik Beckheim. (Foto: Privat/Facebook)

Agderposten melder at de som har stått på stand for MIFF denne uken, har vært redd for egen sikkerhet.

Dette til tross for strenge sikkerhetstiltak. Sivilt og uniformert politi har patruljert gatene. Utenriksministeren stilte med seks sivile livvakter fra politiet. Det observeres skarpskyttere på takene.

Til tross for hatefulle ytringer viser ikke Agder-politiets politilogg denne uken noen pågripelser for hatkriminalitet.

Det har vært en ulovlig drone over byen, noen berusede personer og en ryggsekk som ble kastet mot politiet, og ikke så mye mer.

– Barnemorder, sier en etnisk norsk middelaldrende person, med iskalde blå øyne. Dette får jeg høre fra en som har stått på standen, skriver Beckheim.

– Det er vel slik jødene i Norge må ha følt det på 1930-tallet, tenker jeg, og trasker videre i sørlandsbyen.

– Dessverre kommer det en del hatytringer, og derfor er det godt at politiet alltid er i nærheten, sier Hilde Breivik, frivillig fra MIFF Arendal til miff.no.

Men det var også lyspunkter, ifølge MIFFs leder Conrad Myrland.

– Da jeg deltok på standen onsdag, kom det en stadig strøm av folk som uttrykte takknemlighet for at MIFF var til stede på Norges største politiske festival. Flere nye medlemmer meldte seg inn.

Faksimile av oppslaget i Agderposten, der MIFFs medarbeidere forteller om hets og utrygghet på stand under Arendalsuka.

Caritas holdt onsdag et arrangement om «Veien til fred og forsoning i Israel/Palestina».

– Senaid Kobilica fra Muslimsk dialognettverk tar mikrofonen og sier noe om forsoning, og deretter at Israel bedriver «folkemord» igjen og igjen. Uimotsagt. Rett ved siden av ham står Espen Barth Eide. Han protesterer ikke. Ved siden av står også en katolsk prest. Han utfordrer det heller ikke, skriver Beckheim.

Senere samme dag holder forfatter Ole Asbjørn Ness foredrag på et av Arendalsukas største arrangementer, i regi av MIFF. Tittelen er «Hva er sionisme? Fem fortellinger».

Der sier han at den antisemittiske strømningen stikker veldig dypt i den norske kulturen.

– Antisemittismen er en slags tromme man alltid hører i bakgrunnen av vår kultur. Holocaust var tysk, Holocaust var europeisk, Holocaust var delvis norsk.

– Hvis det er en europeisk eksportartikkel som har lykkes i den islamske verden, er det vår antisemittisme, mener Ness, og peker på at «Mein Kampf» er oversatt og til salgs over hele den islamske verden. Sammen med «Sions vises protokoller».

Henrik Beckheim synes det er to parallelle dimensjoner av tid som manifesterer seg i Arendal:

– Det er samme fysiske sted, men det er både 1939 og 2024 samtidig, skriver han.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.