NTB

I lang har det tid har vært antatt at den såkalte «altersteinen» i Stonehenge stammet fra Wales, men ny forskning viser at den trolig kom fra Skottland.

I en rapport publisert i tidsskriftet Nature har forskere konkludert med at den seks tonn tunge steinen har kommet fra den nordlige delen av Skottland.

Forskerne mener dermed at steinen trolig har blitt fraktet over 700 kilometer til Stonehenges nåværende plass.

– Det blåste sokkene av oss da vi oppdaget at den kom fra nordøst i Skottland, sier professor Nick Pearce ved universitetet i Aberystwyth i Wales, som var en av forskerne involvert i rapporten, til BBC.

– Det var et sjokk for å si det mildt. At steinen har kommet fra over 700 kilometer unna, det er utrolig, legger han til.

Forskerne mener at det nylige funnet indikerer at byggingen av Stonehenge krevde langt mer samarbeid og planlegging og var mer omfattende enn tidligere antatt.

De involverte forskerne analyserte deler av den såkalte «altersteinen», og fant lignende egenskaper i steiner nordøst i Skottland.

– Det geologiske fingeravtrykket finnes ikke i noen andre områder i hele Storbritannia, sier Pearce.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.