Internasjonale kriminelle nettverk øker nå sin aktivitet i Norge. Det får storbanken DNB og NHO til å reagere.

– Hvis vi ikke gjør noe raskt, kan vi miste mye verdier ut av landet. Vi snakker om milliardverdier, advarer NHO-sjef Ole Erik Almlid overfor Dagens Næringsliv.

DNBs toppsjef Kjerstin Braathen sier at banken gjennom banktransaksjoner mener å kunne se tydelige spor av at det bekymringsfulle kriminalitetsbildet som er kjent fra Sverige, allerede manifesterer seg i Norge.

– Det er noe vi kjenner til fra andre land, men som vi ikke hadde sett noe særlig til i Norge før i år. Vi ser at kriminelle nettverk nå søker lokale muldvarper, mennesker som kan fronte denne virksomheten. Dette er internasjonale kriminelle nettverk som vi vet også utøver brutal vold. Utviklingen vi opplever er ganske bekymringsfull, sier hun.

DNB-sjefen fortviler over at den totale bekjempelsen av kriminalitet ikke er effektiv nok, selv om bankene gjør jobben sin, skriver avisen.

Braathen og Almlid etterlyser mer samarbeid og større deling av data for å få bedre kriminalitetsbekjempelse.

– De ulike myndighetene har ikke god nok mulighet til å dele data seg imellom i offentlige etater og organer. Og heller ikke med næringslivet, sier Almlid.

Avisen sendte justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) en forespørsel om å kommentere saken allerede i forrige uke, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Les også eldre sak:

Kriminelle nettverk fra Sverige er blitt en stor trussel mot Norge, sier politiet

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.