Russland opplyser at landets sikkerhetsstyrker stormet et interneringssenter i byen Rostov ved Don og drepte seks menn med tilknytning til Den islamske staten.

Islamistene hadde tatt to vakter som gisler der. Opprøret kom mindre enn tre måneder etter at den militante gruppen utførte et dødelig terrorangrep mot et konserthus i Moskva, skriver Wall Street Journal.

Tidlig søndag gikk de russiske styrkene til aksjon, etter at seks fanger hadde slått ut vindusrutene i cellene sine og firt seg ned i tau fra fjerde etasje i fengselet, som ligger i den sørlige byen nær Russlands grense mot Ukraina.

Bevæpnet med kniver, brannøkser og gummiklubber tok mennene to fengselsansatte som gisler og krevde et kjøretøy og tillatelse til å forlate byen før de ville la dem gå, ifølge det statlige nyhetsbyrået TASS.

Putin om terroren: De ansvarlige skal straffes

Islamistene vifte med kniver og flagg fra Den islamske staten. Et medlem av gruppen med pannebånd med arabisk skrift sa på russisk at mennene «var forberedt av Allah den allmektige», og at aksjonen «ikke var spontan».

WSJ antyder at hendelsen kan føre til en svekkelse av Putins posisjon.

En video viser gisseltakerne som står vakt over to menn iført den russiske fengselsvesenets blå standarduniformer, hvorav den ene har blodige albuer. En av vaktene blir bedt om å kommentere situasjonen, og sier i filmen at mennene som holder ham fanget, er godt forberedt.

Ifølge russiske statsmedier sonet gisseltakerne en dom i Rostov for terrorrelaterte anklager. Ifølge politiet skal aksjonen ha vært planlagt i flere måneder.

Etter innledende forhandlinger iverksatte opprørspolitiet og spesialavdelinger fra innenriksdepartementet en spesialoperasjon, og alle de seks gisseltakerne ble drept. Gislene slapp uskadd unna.

– De kriminelle er likvidert, sier fengselsvesenet i en uttalelse.

Dette skjer mindre enn tre måneder etter at en gruppe bevæpnede menn fra Den islamske staten herjet i konserthuset utenfor Moskva og drepte mer enn 140 mennesker, den dødeligste terrorhandlingen Russland hadde sett på flere tiår. Også dette undergravde Putins nøye pleide image som en sterk mann, ifølge WSJ.

Angrepet i mars ble hevdet å ha blitt utført av ISIS-Khorasan-grenen av Den islamske staten, som har gjenoppstått og funnet et fristed i Afghanistan etter president Bidens katastrofale tilbaketrekning fra landet i 2021. ISIS-K konkurrerer med Taliban og al-Qaida om herredømmet over jihadiststaten.

Hverken Den islamske staten eller ISIS-Khorasan tok på seg ansvaret for søndagens angrep i de første timene etter hendelsen.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.