Eden Golan (20) engasjerer seg aktivt for å bringe israelske gisler hjem fra Gaza. Norske motstandere av Israels deltagelse i Eurovision Song Contest (ESC) reagerer på det politiske i budskapet hennes.

Den israelske artisten Eden Golan skal delta i Eurovision Song Contest i Malmö. Situasjonen er så farlig for den unge jenta at hun ikke forlater hotellrommet uten at det er er helt nødvendig.

Ifølge VG har Golan tre ganger skrevet på sosiale medier og appellert til sine israelske medborgere om å gjøre alt i sin makt for at gislene kan få bli satt fri og komme hjem til Israel.

Foto: Eden Golan / Session 42/ Wikimedia

Et eksempel på innlegg som skaper reaksjoner er dette, som Golan la ut for en ukes tid siden.

«Jeg er beæret og fylt med så mye stolthet over å representere landet vårt – denne sangen representerer oss, alle oss, inkludert de som er hjemme og ikke er – vi venter på deg».

Å ønske at terroristers gisler slippes fri etter snart 7 måneder i fangenskap er dog ansett som for politisk av enkelte artister.

– Dette er jo definitivt politisk og en legitimering av det Israel gjør i Palestina, det er nettopp derfor det er så viktig for Israel å delta i Eurovision, sier den norske artisten Marthe Valle.

Valle, en av initiativtagerne til Aksjonsgruppa for Palestina som har kjempet mot Israels deltagelse i Eurovision hele våren, virker ikke å innse at det å ønske en blokade av et land som forsvarer seg etter utallige terrorangrep også er en politisk handling. Men å ønske at gislene slippes fri mener Valle grenser mot politisk aktivisme.

– Jeg tenker mye på hvordan dette vil stå seg i ettertiden, at EBU lot Israel delta med flagg, fest og moro samtidig som de er under etterforskning for et pågående folkemord, sier Marthe Valle.

Israel er anklaget for folkemord, de er faktisk ikke dømt for noe som helst. Kanskje Valle ikke forstår forskjellen?

Mer enn 1000 politifolk skal forsøke å sørge for at Eurovision-finalen går trygt for seg i Malmö. Golan må stort sett oppholde seg på hotellrommet.

Les også:

Malmö forbereder seg på Eurovision med droner og bombehunder

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.