Etter at Kamzy Gunaratnam, som er stortingsrepresentant fra Oslo og representerer Ap, varslet at hun vil be programkomiteen i Arbeiderpartiet om å åpne for bruk av hijab i politiet, har reaksjonene vært mange og sterke.

Gunaratnam man ved å tillate hijab-bruk i politiet, kan rekruttere flere muslimske kvinner til etaten, og dermed få et mer representativ politi.

Redaktør i Document, Hans Rustad, skriver i en kommentar litt om hvorfor dette plagget overhode ikke passer inn i politiet, men det er flere som har reagert, og det fra uventet hold.

Nå går nemlig Dagsavisen ut i en leder og skriver at heller ikke de vil ha hijab i det norske politiet.

«Vi støtter Gunaratnam i målet om økt mangfold i politiet. Men vi stiller oss ikke bak ønsket om å gjøre hijab til en godkjent del av politiuniformen», skriver avisen.

For 15 år siden gikk Politidirektoratet inn for å tillate hijab, noe som ble tatt til følge av justisdepartementet. Dette skapte imidlertid heftige protester fra et nærmest samstemt politikorps landet rundt.

Kamzy i bresjen for hijab i politiet

Daværende leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, var en av de mest vokale kritikerne.

«Vi har ett politi her i landet og der skal uniformen være lik uavhengig av personlige og religiøse verdier», tordnet han.

Forslaget ble dermed nedstemt. Men nå vil altså Gunaratnam fremme dette forslaget på nytt.

Dagsavisen er motstandere av dette, men kanskje ikke av den grunn du tror.

«Det vises gjerne til at land som Sverige og Storbritannia tillater hijab som en del av politiuniformen. Vi vil heller lene oss mot Frankrike, som kjører linja at offentlige ansatte ikke kan holde seg med religiøse symboler. Begrunnelsen er at Frankrike er sekulært, med klare skiller mellom kirke og stat. Det er Norge også, fra og med 2012», skriver Dagsavisen.

De mener nemlig at stat og kirke skal være tydelig atskilt, og av den grunn sier de nei til hijab i politiet.

Dagsavisen sier ingenting om de negative sidene hijaben står for, som for eksempel kvinneundertrykkelse. Men i våre dager så får man være fornøyd så lenge galskapen ikke får fotfeste absolutt overalt, så man får bare takke og bukke for at også en venstrevridd avis som det Dagsavisen er, sier nei til dette hodeplagget som symboliserer det meste av hva det norske samfunnet ikke gjør.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.