Salman Abedi (22) viser sin lojalitet til IS.

250 overlevende fra konserten med Ariana Grande i Manchester som kostet 22 mennesker livet og over 1000 sårede, går til sak mot britiske myndigheter fordi MI5 satt på opplysninger som burde tilsagt at de grep inn. Det ville forhindret angrepet.

Det fremgår av rapporten som granskningskommisjonen ledet av John Saunders legger frem. Her heter det at det lyste en rekke røde lamper som burde utløst inngripen. Da kunne Salman Abedi ha vært stanset og blodbadet unngått.

Abedi er sønn av en libysk opprørsleder som fikk asyl i Storbritannia. Det forhindret ikke sønnen fra å reise tilbake til Libya og søke kontakt med jihadister. Dette var mens IS-kalifatet dominerte nyhetene og det gikk en strøm av unge fra Europa til Syria. Abedi dro selv med fly til Tyskland, men vendte tilbake dagen etter. Man tror han forsøkte dra til kalifatet.

I stedet ble det jihad på hjemmebane. Fire dager før angrepet, 18. mai 2017, vendte Abedi tilbake fra en tur til Libya, uten at han ble utspurt av politiet. Han hadde stått på listen over personer som kunne være terrorister, men var blitt tatt av flere ganger. MI5s advokater sa at 20.000 sto på den listen i 2017 og at det var umulig å passe på alle. Men Abedi viste en oppførsel som tilsa at han forberedte noe alvorlig.

Han snakket flere ganger med en terrordømt i fengsel på mobil, og det som dømmer sikkerhetstjenesten er at alle disse varslene ikke ble fulgt opp. Det er tjenesteforsømmelse.

In May 2016, he was again flagged to the Security Service after the police raised concerns about journeys he made to Turkey and Libya.

But in both cases the suspicions were not investigated fully and Abedi was able to continue travelling freely without restrictions.

In the months leading up to the bombing, MI5 received intelligence relating to Abedi on two separate occasions. But the information was discounted at the time as “non-terrorist criminality”.

A report by MPs on the Security and Intelligence Committee said, in retrospect, the information could be regarded as “highly relevant” to the planned attack.

The Security Service was also aware that Abedi was in regular contact with the convicted terrorist, Abdalraouf Abdallah, who was serving a prison sentence for helping people travel to Syria to join Isil.

 

I mai 2016 ble han igjen rapportert til sikkerhetstjenesten etter at politiet uttrykte bekymring for reiser han hadde foretatt til Tyrkia og Libya.

Men i begge tilfellene ble mistankene ikke undersøkt til bunns, og Abedi kunne fortsette å reise fritt uten restriksjoner.

I månedene før bombeattentatet mottok MI5 ved to anledninger etterretningsinformasjon om Abedi. Men informasjonen ble den gang avvist som «ikke-terrorrelatert kriminalitet».

I en rapport fra parlamentsmedlemmene i sikkerhets- og etterretningskomiteen heter det at informasjonen i ettertid kan anses som «svært relevant» for det planlagte angrepet.

Sikkerhetstjenesten var også klar over at Abedi hadde jevnlig kontakt med den terrordømte Abdalraouf Abdallah, som sonet en fengselsstraff for å ha hjulpet folk med å reise til Syria for å slutte seg til IS.

Tidlig i 2017 – mens han bygde bomben – besøkte Abedi ham i fengselet og snakket jevnlig med ham på en ulovlig oppbevart mobiltelefon.

Angrepet kunne også vært stoppet på stedet. En sikkerhetsvakt syntes Abedi oppførte seg merkelig og hans mistanke ble vakt, men han turde ikke gripe inn av redsel for å bli stemplet som rasist.

Da konserten var over tok Abedi 22 med seg i døden og 1.000 ble såret.

Også politi, brann og ambulansetjenesten får kraftig kritikk for deres respons.

 

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/02/25/mi5-braced-scathing-criticism-failure-prevent-manchester-arena/

NTBs fremstilling:

Over 250 overlevende etter angrepet på en konsert med popartisten Ariana Grande i Manchester i 2017 saksøker de britiske etterretningstjenestene.

27 mennesker ble drept og over 100 såret da en selvmordsbomber utløste en bombe ved avslutningen av konserten.

En granskingsrapport i mars i fjor konkluderte med at angrepet kunne vært unngått om den britiske etterretningstjenesten MI5 hadde reagert på vitale opplysninger de satt på.

En 22 år gammel mann fra Manchester, som hadde familiebakgrunn fra Libya, utløste en hjemmelagd bombe mens ungdommene var på vei ut av konserten og ble møtt av foreldre som var kommet for å hente dem.

Granskingskommisjonen IPT er en uavhengig kommisjon som behandler klager fra folk som mener seg urettferdig behandlet av det offentlige.

IPTs leder John Saunders sa i sin rapport at MI5 lot viktig etterretning ligge så lenge at muligheten til å avverge angrepet gikk tapt. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.