Flertallet i utvalget mener det haster for Norge å knytte seg tettere til det europeiske kraftmarkedet.

De anbefaler regjeringen å vedta EUs fjerde energimarkedspakke og ta igjen etterslepet av EU regler på energiområdet, skriver Klassekampen.

Flertallet mener også at EØS-avtalen tjener Norge bedre enn alternative avtaleformer som andre land har med EU, for eksempel Sveits, Storbritannia eller Canada.

De mener også at Norge bør inn i EU for å få medbestemmelsesrett.

«Norske borgere har fått en rekke rettigheter gjennom EØS, men mangler langt på vei retten til medbestemmelse», skriver utvalget om at mange lover som nordmenn må følge, blir vedtatt i EU.

Mens EU og EØS-kritikerne er misfornøyde, jubler ja-siden. Europabevegelsen konkluderer i en pressemelding med at rapporten er et ­endelig spiker i kista for debatten om norsk deltakelse i EØS.

De sju medlemmene i ­utvalget står enstemmig bak rapporten, med unntak av utvalgsmedlem Christian ­Anton Smedshaug, daglig ­leder i Agri Analyse.

Han har tatt dissens på punkter om ­tettere sikkerhetssamarbeid og klimasamarbeid med EU, og maner til en mer gradvis tilnærming i energipolitikken enn resten av utvalget.

– Energi er et særlig ­vanskelig område for ­Norge. Vi har andre ­energikilder, og energiproduksjonen vår ­skiller seg mye fra de fleste land i EU. Ikke minst har vi en helt annen og ­fornybar oppvarming av boliger. Det taler for en annen tilnærming enn EU legger opp til, sier Smedshaug.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.